Вдалі та невдалі планування

Вдалі та невдалі планування

Планування квартири – важливий фактор при виборі майбутнього житла. Що зараз затребуване на ринку? Що нового? Чого варто побоюватись?


Популярність того чи іншого формату на ринку багато в чому залежить від класу житла. Важко навіть уявити собі елітну однокімнатну квартиру, а в будинках економ-класу «однушки» самий ходовий товар. Звичайно, елітний покупець має можливість купити собі квартиру для комфортного життя, яка передбачає, як мінімум, вітальню та спальню. Більшість покупців «економа» мріють просто про власне окреме житло, для них навіть одна кімната – межа можливостей.

Деніс Бобков, керівник компанії Est-a-Tet, розповідає: «В економ-класі найпопулярніші однокімнатні квартири від 37 кв. м та квартири-студії від 33 кв. м. Комфорт-клас – однокімнатні квартири від 40 кв. м та двокімнатні від 60 кв. м. У бізнес-класі Зображення: Вдалі та невдалі планування: «дві кофточки з вікнами на південь» модним залишаються двох та трикімнатні квартири, площею від 65 кв. м та від 95 кв. м відповідно. Трикімнатні квартири площею від 120 кв. м, переважають у класі елітного житла».

Якщо говорити про весь ринок загалом, то помітна тенденція до зменшення площ квартир, а це змушує забудовника приділяти додаткову увагу плануванням. Ганна Соколова, директор департаменту аналітики та консалтингу «Метріум Груп», звертає увагу, що багато сучасних планувань функціональні, ефективні та комфортні: «Зараз у зв’язку з популярністю малогабаритних квартир однією з тенденцій стала розробка планувань європейського типу. Наприклад, у двокімнатній квартирі поєднуються кухня та вітальня, і виділяється окрема спальня. Або кухня може розміщуватись у ніші. Сьогодні дуже популярна послуга з реконцепції планувань та організації з великої однокімнатної квартири, двокімнатної або великої «двушки» – «троячки». Такі рішення підвищують ліквідність квартир. Ганна Соколова також зазначає, що зараз популярні квартири маленьких площ, але з додатковими вікнами. Це дозволяє за бажання організувати окрему кімнату. Наприклад, молода сім’я, яка не має дітей, купує квартиру. Коли з’явиться дитина, вони мають можливість організувати невелику дитячу за рахунок перепланування.

Саме так, наприклад, робилося планування квартир компанією «Регіондевелопмент» у кварталі «9-18» у Митищах. У цьому комплексі є можливість купити квартири-трансформери, які завдяки спеціальним несучим пілонам та інженерним конструкціям з легкістю перетворюються на квартири з великою кількістю кімнат. Тут також передбачені варіанти об’єднання сусідніх квартир в одну, незалежно від кількості кімнат, а також зворотний варіант поділу, наприклад, трикімнатної квартири на дві окремі житлові площі для батьків та дорослої дитини.

Сучасна тенденція до маленьких квартир через не дуже високу платоспроможність населення, призвела до того, що на ринку економ-класу багатокімнатних квартир замало. Такі квартири не мають великого попиту, тому і вибір тут невеликий. Часто зацікавлені покупці вдаються до об’єднання кількох квартир в одну. Вадим Ламін, керуючий партнер агентства нерухомості SPENCER ESTATE, зазначає: «Зараз можна купити дві сусідні квартири, причому як по горизонталі, так і по вертикалі і об’єднати їх. У цьому необхідно подумати відповідність параметрів узгодження перепланування. За монолітного домобудування це найчастіше не проблема».

Дмитро Котровський, віце-президент девелоперської компанії «Хімки Груп», підтверджує, що «деякі девелопери та архітектори проектують планування на поверсі таким чином, щоб невеликі квартири можна було без проблем об’єднувати, створюючи квартири більшої площі, не зазіхаючи на цілісність При цьому планування таких квартир залишаються дуже функціональними». Саме такі квартири є в ЖК «Олімпійське село Новогірськ» у будинках «Каскад» та «Підкова», а також у ЖК «Олімпійське село Новогірськ». Квартири».

Сучасні квартири найчастіше пропонують зручні планування. На думку Вадима Ламіна, це пов’язано з тим, що забудовники зараз стали орієнтуватися не тільки на вигідні метри, а й на запити покупців. Це виражається в наявності у пропонованій квартирі необхідної кількості «стояків», відповідності метражу масовим запитам, частково покращилася та інсоляція квартир».

Back to Top