Алкідні смоли

Алкідні смоли

Алкидные смолы

Новолачні смоли отримують в результаті конденсації формальдегіду з приблизно вдвічі більшою кількістю фенолу та у присутності кислотних каталізаторів.
Отримувані розчинні і плавкі смоли на відміну від смол резольного типу при нагріванні не змінюють своїх властивостей, тобто зберігають розчинність і плавність.

Відомо багато марок цього типу смол, з них найбільшого поширення набула як замінник шелаку новолачна спирторозчинна смола ідитол.

Практика застосування ідитолу виявила ряд великих його недоліків, зокрема ідитол сильно просідає (вбирається в деревину), погано полірується та несвітлостійкий; з часом сильно темніє на світлі і набуває буро-червоного відтінку. Нестійкість до світла, потемніння на світлі-недолік, властивий усім фенольно-альдегідним смолам, як резольним, так і новолачним, і викликається присутністю у смолах вільного фенолу.

Роботи з усунення цього недоліку поки що не дали позитивного результату. Під цією назвою відомі продукти конденсації багатоатомних спиртів із багатоосновними кислотами.

Найбільш важливим представником цього типу є модифіковані гліфталеві смоли, одержувані шляхом конденсації триатомного спирту гліцерину з ангідридом фталевої кислоти у присутності смоляних та жирних кислот.

Модифіковані гліфталеві смоли як плівкоутворюючі широко поширені і в даний час є чи не найважливішим видом синтетичних смол для масляних лаків. Значний відсоток їх використовується для нітроцелюлозних лаків.

Крім гліфталевих, відомі й інші алкідні смоли.

Цілком можливо, що найближчим часом ряд цих смол займе важливе місце як плівкоутворюючі. Полігризаційні смоли.

З полімеризаційних смол для виготовлення лаків застосовуються поліхлорвінілові смоли.

Поліхлорвініл був вперше отриманий російським Остромисленським вченим.

Back to Top