Якою буде архітектура за 50 років?

Якою буде архітектура за 50 років?

Архітектура всього через 50 років обіцяє стати зовсім іншою – тендітною, ефемерною та інтерактивною: функція вікна включатиметься з окремої кнопки, а цегляна кладка на фасаді зображуватиметься за допомогою технологічних новинок. До Всесвітнього дня архітектури, який відзначається щорічно в перший понеділок жовтня, архітектори та урбаністи розповіли РІА Новини, як виглядатимуть наші будинки, вулиці та міста через півстоліття.

Принцип одноразової склянки

На думку співзасновника та головного архітектора UNK Project Юлія Борисова, архітектура через 50 років архітектура буде одноразовою. “Якщо 100-200 років тому годинник, наприклад, передавалися від батька до сина, з покоління в покоління, то зараз його змінюють із завидною регулярністю. В архітектурі відбуваються аналогічні процеси”, – пояснює він.

Єгипетські піраміди були розраховані на тисячоліття, у середні віки будівлі будувалися на кілька сотень років, розрахунковий термін служби сучасних будівель коливається від 50 до 100 років. За словами Борисова, на Заході вже зараз розраховують цикл служби будівлі заздалегідь: спочатку у проект закладається технологія та вартість демонтажу та утилізації споруди. “І справа не як – вдома не руйнуються або стають непридатними, вони застарівають морально і перестають відповідати своєму функціональному призначенню”, – каже експерт.

Тому, робить висновок Борисов, через півстоліття будівлі нагадуватимуть конструктор “Лего” – їх можна буде збирати, розбирати, наново складати в інші форми. Будинки модифікуватимуться, видозмінюватимуться, вільно змінюватимуть свою функцію.

Схоже припущення висловлює архітектор, директор архітектурної школи “МАРШ” Микита Токарєв. На його думку, збирання будівель здійснюватиметься з деталей, виготовлених на виробництві. Нині так будуються лише панельні будинки. “Технології дозволять висилати комп’ютерну модель на завод і по ній, минаючи проміжні стадії, виготовляти деталі будівлі. В результаті будівництво буде чисте і дуже швидко”, – прогнозує Токарєв.


Візуалізація та дематеріалізація

Однією з важливих тенденцій в архітектурі 2060-х років архітектор, критик та головний редактор журналу “Проект Росія” Олексій Муратов вважає дематеріалізацію або, як він її ще називає, ефемеризацію. Технології дозволять робити стіни та перекриття дедалі тонше, тому архітектура буде легкою та ефемерною, здаватися крихкою.

А на думку Борисова, через 50 років напевно з’являться технології, які дозволять зробити фасад будівлі таким, що змінюється: хочеш – “ввімкнув” вікно, хочеш – кам’яну кладку. “Згадайте, як у вашому смартфоні виглядає блокнот: він імітує розлинений листочок. І я не виключаю, що архітектура піде шляхом візуалізації реального світу”, – нагадує він.

До речі, вже створено скло зі змінною прозорістю: воно може пропускати світло, а може імітувати глуху стіну. Тому передумови для візуалізації архітектури є.

Оптимізація та гібридизація

Як припускають експерти, загалом архітектура через півстоліття менше уваги приділятиме зовнішній формі, “картинці”, але стане “розумнішою” в технічному та естетичному сенсі.

За найближчі 50 років людство має прийти до максимального ступеня оптимізації міського, робочого, дозвілля та особистого простору людини, вважає голова британського архітектурного бюро Dyer Єлизавета Лучицька.

За словами експерта, вже зараз з розвитком глобальної мережі та мобільних технологій поступово спадає зростання необхідності концентрації всіх людських та виробничих ресурсів в одній локації. Все більша частка людей може працювати віддалено, не витрачаючи час на переміщення, що, в свою чергу, позначається на підвищенні ефективності трудової діяльності.

“Наприклад, економія часу на відсутності тривалих пересувань до місця роботи дозволяє людині приділяти більше часу сім’ї та відпочинку, що позитивно впливає на психоемоційний стан і тим самим підвищує працездатність”, – зазначає Лучицька.

Тож ще однією провідною тенденцією в архітектурі 2060-х років стане оптимізація простору та гібридизація.

Back to Top