Як маленьку квартиру зробити затишною та комфортною

Як маленьку квартиру зробити затишною та комфортною

Організувати маленький простір так, щоб він був і красивим, і зручним для проживання, не так просто: багато хто навіть не знає, з чого почати. Експерти дають кілька порад щодо перетворення малогабаритки на комфортне житло.

Порада перша: звільняємося від стін з огляду на безпеку

Наявність «зайвих» стін у крихітній квартирі здебільшого є дратівливим чинником для їх власників. Кожен власник хоче виграти додаткові корисні метри, тому найчастіше перепланування виявляється єдиним способом зробити малогабаритку більш просторою та затишною. Однак немає необхідності тут же хапатися за молоток і похапцем проводити демонтаж перегородок. Всі стіни в квартирі є скелетом будинку. Будь-яке видалення «зайвої кістки» створює додаткове навантаження на конструкцію будівлі, що несе, тому непродумані дії з вашого боку можуть призвести до вкрай небажаних наслідків — деформації стін, появі тріщин тощо. У будь-якому випадку найкраще проконсультуватися з професійним архітектором, який може не лише допомогти порадою, а й підготувати ескізний проект перепланування.

Об’єднання санвузла в одне приміщення, а також встановлення душової кабіни замість ванни дозволяють виграти додаткову корисну площу для розміщення пральної машини. При знесення чи частковому демонтажі стіни між житловою кімнатою та кухнею необхідно пам’ятати про важливий момент: у квартирі має бути грамотно продумана система вентиляції, оскільки запахи з кухні нерідко поширюються по всій житлоплощі та в’їдаються в меблі.

Порада друга: граємо з кольором, світлом та дзеркалами

Після зносу міжкімнатних перегородок власник малогабаритки отримує досить простору, але не дуже затишну квартиру. Відразу ж виникає бажання розділити квартиру на кілька зон, наприклад, особисту та робочу, вітальню та спальню. Для досягнення цієї мети можна використовувати різні перегородки, у тому числі декоративні. Наприклад, штори, ширми та жалюзі, які відмінно підходять для зонування, оскільки займають мінімум простору. Також можна задіяти етажерки та стелажі без задньої стінки, які примітні ще й тим, що дозволяють виділити додаткове місце для зберігання книг та дрібниць.

Візуально розширити простір у малогабаритці можна за рахунок дзеркал. Різні «шпигунські» моделі (одна сторона дзеркальна, інша прозора) ідеально підходять для відділення спальної зони. У цьому випадку ліжко з вітальні не видно. Але людина, яка перебуває у спальні, зможе спостерігати за тим, що відбувається у квартирі.

Також розширити простір дозволяє використання різних декораторських прийомів – правильно підібрані колір і фактура оздоблювальних матеріалів дозволяють досягти вражаючих результатів. Наприклад, висхідний колірний градієнт від темного до світлого на стінах візуально збільшує висоту стель, а правильно підібрані темні тони, всупереч поширеній думці, здатні додати глибину і виразність. Однорідні оздоблювальні матеріали та глянцеві покриття також створюють ілюзію простору, що розширюється.

Крім того, в малогабаритних квартирах практично завжди виникають проблеми з інсоляцією — через мінімальну кількість вікон подібні приміщення відчувають нестачу сонячного світла. Тому питання організації висвітлення потребує грамотного підходу. Замість одного центрального джерела краще використовувати кілька точкових світильників (ламп). Таким чином можна створити додатковий об’єм у квартирі за рахунок гри світла та тіні.

Порада третя: обзаводимося меблями-трансформером

При виборі начинки для малогабаритної квартири необхідно керуватися принципами мінімалізму і універсальності – будь-які громіздкі меблі зруйнують всю ілюзію об’ємного простору. Найбільш грамотним рішенням в такому випадку стане покупка меблів, що трансформуються. Благо, зараз ринок не відчуває браку в подібних предметах — меблеві дизайнери щороку вигадують щось нове. Наприклад, диван, що перетворюється на багатоярусне ліжко, або тумба з ящиками для зберігання речей, яка в розібраному вигляді є чотири стільцями.

Нестачу місця для спальної зони можна вирішити за рахунок покупки відкидного ліжка, яке у вертикальному положенні ховається у неглибоку шафу. Прихильникам традиційного підходу можна порадити розмістити ліжко на подіумі – у ньому зазвичай ховаються висувні ящики для зберігання речей.

У більшості випадків головним болем для власників малогабаритних квартир стає пошук вільного місця для зберігання одягу — розмістити повноцінну вбиральню на крихітній площі неможливо. Порятунок для господарів – це шафа-купе, яка може замінити невелику комору. Для економії простору можна придбати кутову шафу – її не потрібно буде розміщувати вздовж стіни.

Back to Top